Yleisestä katsastuksesta

 

Vene, joka on merkitty VUK:n veneluetteloon ja on vuosittain KATSASTETTU, on oikeutettu käyttämään ylläolevia seuran lippua ja viirejä. VUK:n veneluetteloon merkitsemisen ja katsastuksen tuomien oikeuksien ja etujen säilyminen edellyttää vuotuista katsastusta viiden vuoden välein tapahtuvin peruskatsastuksin.

Vene voidaan katsastaa veneen ominaisuuksien ja käyttöalueen mukaan neljään eri katsastusluokkaan. Veneeseen kohdistuvat vaatimukset ja varustelutaso määräytyvät katsastusluokan mukaan. Omistaja voi halutessaan katsastaa veneensä alempaankin luokkaan kuin siihen, johon sen ominaisuudet oikeuttaisivat.

Viranomaismääräyksiin perustuvissa katsastusvaatimuksissa ei voida joustaa. Tällaisia ovat mm. sammuttimien tarkastusmerkinnät, nestekaasulaitteiden ja maasähköasennusten määräystenmukaisuus, septitankkivaatimus ja tarvittavat todistukset, luvanvaraisten radiolaitteiden luvat ja asetusten mukaiset valot.

Katsastusvuoroon mahtuu vain rajallinen määrä veneitä. Veneet katsastetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Katsastukseen tulee ilmoittautua katsastusta edeltävään päivään mennessä. Muista ottaa katsastukseen mukaan kaikki tarvittavat varusteet, myös veneen dokumentit ja muut mahdolliset lupatodistukset.

HINNAT

VUK:n jäsenille katsastusmaksut sisältyvät jäsenmaksuun (pl. erilliskatsastukset).

ERILLISKATSASTUKSET

Katsastukset pyritään suorittamaan VUK:n rannassa määritettyinä katsastusajankohtina. Mikäli venettä ei saada millään tavalla VUK:n satamaan katsastusvuorojen aikoina, voi veneen omistaja pyytää erilliskatsastuksen suorittamista. Tällöin katsastuksesta veloitetaan 50€ katsastusmaksu sekä katsastajan kilometrikorvaukset. Kerhon sihteeri lähettää katsastuksen jälkeen laskun katsastuksesta. Erilliskatsastuksia voi tiedustella katsastuspäälliköltä tai yksittäisiltä katsastajilta.

Huom! Erilliskatsastukset ovat aina poikkeuksia. Myös katsastajilla on muuta elämää katsastusaikojen ulkopuolella.

KATSASTAJAT 2023

Arto Kolehmainen      040 527 5108 (Katsastuspäällikkö)
Esa Makkonen            050 566 4405
Mika Vasara                050 447 1644
Jari Idström                 040 487 0600
Jori Saaristo                044 986 7380
Marianne Salo             040 933 9333
Juha Kekäläinen
Lassi Ripatti
Henri Lahtivirta

VUOSIKATSASTUS

Vuosikatsastus tehdään joka vuosi veneen ollessa purjehdusvalmiina, jolloin tarkastetaan turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet sekä mahdolliset seuran ja liiton painopistealueiksi määräämät kohdat. Samalla veneenomistajalla on mahdollisuus kysellä katsastajalta neuvoa koskien veneen turvallisuutta ja ylläpitoa.

PERUSKATSASTUS

Peruskatsastus = Runkokatsastus maissa ja varustekatsastus vesillä

Peruskatsastus, eli runkokatsastus, tehdään joka viides vuosi, sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa tai rekisteröintiseuraa, tai jos vene on vaurioitunut. Seura voi myös vaatia peruskatsastusta aina kun siihen katsotaan olevan aihetta. Peruskatsastus tehdään kaksivaiheisena, toinen runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen veneen ollessa vesillä purjehdusvalmiina. Runkokatsastuksessa tarkastetaan ulkopuolelta veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit. Sisäpuolelta tarkastetaan vastaavat kohteet ja moottori.

Huomioi että venettä, joka saapuu seuraan kesken kauden, ei tarvitse nostaa runkokatsastusta varten, vaan se tehdään seuraavan talvehtimisen yhteydessä!

KATSASTUSVAATIMUKSET

Valmistautuessasi veneen katsastukseen voit tarkistaa vaatimukset katsastuslistalta.

Tästä voit myös tutustua SPV:n  KATSASTUSSÄÄNNÖT 2017 dokumenttiin.